Haber

Alibeyköy Barajı son 10 yılın en düşük seviyesinde

İSTANBUL barajlarının doluluk oranı son 10 yılın en düşük ikinci seviyesinde. Alibeyköy barajı yüzde 18,29 ile son 10 yılın en düşük oranında. İSKİ Genel Müdür Yardımcısı Bülent Solmaz, “Endişelenecek bir şey yok. Önümüzdeki yıllarda İstanbul kurak dönemlerde bile su sıkıntısı yaşamayacak” dedi.

SON 10 YILIN EN DÜŞÜK 2. SEVİYESİ ÖLÇÜLDÜ.

İstanbul’da kurak geçen sonbahar aylarının ardından Aralık ayında yağışların az olması nedeniyle İstanbul’a su sağlayan barajların doluluk oranları her geçen gün azalıyor. İSKİ verilerine göre bugün ölçülen doluluk oranı yüzde 32,25 oldu. Toplam kapasitesi yaklaşık 868 milyon metreküp olan barajlarda 280 milyon metreküp su kaldı. Bu oran son 10 yılın en düşük ikinci doluluk oranı olarak kayıtlara geçti. Geçen yıl bu tarihlerde yüzde 48,02 olarak ölçülen İstanbul barajlarının doluluk oranı, büyük kuraklığın yaşandığı 2014 yılında bile yüzde 35,44 olarak kaydedildi.

ALİBEYKÖY BARAJI KURU GİBİ

İstanbul barajları arasında kuraklıktan en çok Alibeyköy barajı etkilendi. İSKİ bilgilerine göre Alibeyköy barajında ​​doluluk oranı yüzde 18.29 olarak kaydedildi. Bu fiyat son 10 yılın en düşük fiyatı. Alibeyköy barajı Ocak 2019’da yüzde 100 doluluk oranına ulaştı. Alibeyköy barajında ​​su seviyesinin düşmesi nedeniyle baraj kapaklarının olduğu kısım tamamen kurudu. Su seviyesini ölçmek için yapılan beton kule tamamen açığa çıktı. Tarihi su kemerlerinin balıkların yüzdüğü kısımlarında su izi yok. Kuruyan bu kısımlarda çok sayıda otomobil lastiği izi dikkat çekti. Bölgedeki değişim havadan görüldü.

İKİ BARAJ YÜZDE 10’UN ALTINDA İstanbul’un diğer barajlarında da durum çok farklı değil. İstanbul’da en düşük doluluk oranı yüzde 4,9 ile Papuçdere barajı oldu. Bu barajın hemen yanında bulunan Kazandere barajının doluluk oranı ise sadece yüzde 7.06. İstanbul’un en yüksek doluluk oranı yüzde 38,96 ile Terkos oldu.

“Hiç yağmur yağmayacak diye bir şey olamaz. BU BİR DOOMSION Senaryosu OLUR.” İSKİ Genel Müdür Yardımcısı Bülent Solmaz, “İstanbul’un su seviyeleri şu anda bizi endişelendirecek durumda değil. Aynı zamanda İstanbul önümüzdeki yıllarda kurak dönemlerde bile su sıkıntısı yaşamayacak. Baraj rezervlerimiz yerinde. yağmurun geç kaldığı dönemlerde bizi idare edecek bir konumda. Istrancalar, Melen, Yeşilçay, Ömerli ve Darlık’tan su alabiliyoruz. 10’dan sonra hava sıcaklıklarının düşeceği varsayılıyor. normale daha yakın. Hiç yağmur yağmayacak diye bir durum söz konusu olamaz. Bu kıyamet senaryosu dediğimiz bir şey olacak” dedi.

İSKİ Genel Müdür Yardımcısı Bülent Solmaz, “ALİBEYKÖY BARAJINI YILLAR AYLARDIR işletmediğimiz zamanlar oldu” diyen İSKİ Genel Müdür Yardımcısı Bülent Solmaz, “Şu anda su açısından bir sıkıntı yok. Yaklaşık 2 milyon metreküp su elde ediyoruz. Bu kurak dönemde bile su dış kaynaklardan.15 günde bir aylık simülasyonlarımız var.En son Ocak simülasyonunda en az 20 yıl önceki yağış verileriyle bile gelecek yıl Ocak ayında beklentimiz yüzde 20 yani değil. tabiri caizse Alibey Barajı 30 milyon metreküp beklentisi olan küçük barajlardan biri, biz onu zamanından önce bitirmeye çalışıyoruz.Alibeyköy’ü yıllarca, aylarca işletmediğimiz zamanlar oldu, 30 milyon metreküp alıyoruz. Alibeyköy’den yılda 1 milyar 100 milyon metreküp su işlettiğimiz metreküp su.Alibeyköy Barajı’na bakarak herhangi bir tahminde bulunmak doğru değil’ dedi.

“İSTANBUL’UN SUYU İLE İLGİLİ B PLANIMIZ VE C PLANIMIZ VAR”Solmaz “İstanbul’un suyu için B planımız da var, C planımız da var. deniz suyu ama deniz suyuna girdiğinizde maliyet sorunu dışında başka sorunlar da var Türkiye’nin bulunduğu enlemlerde deniz suyundan içme suyu elde eden bir ülke göremezsiniz Denizden su almaya gerek yok İstanbul bunun getireceği çevre sorunu da var.Böyle bir şeyi düşünmüyoruz ama fizibilite hazırlıklarımız var.Nüfus Uzak bölgelerden projelerimiz var Mudurnu suyu dediğimiz Melen suyuna alternatif olabilecek su, Tahminleri göz önünde bulundurarak ana planımız İstanbul için bir kuraklık öngörmüyoruz” dedi.

İSTANBUL BARAJLARININ SON DOLUM ORANI Alibeyköy Barajı: yüzde 18,04 Büyükçekmece: yüzde 35,65 Darlık: yüzde 28,09 Elmalı: yüzde 31,95 Strancalar: yüzde 36,44 Kazandere: yüzde 7,53Ömerli: yüzde 4,72 Deredere: yüzde 37,96: Dedere: yüzde 37,96.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu