Haber

Astronot Gezeravcı mikro yerçekiminde kurşunsuz lehimleme gerçekleştirdi

Gezeravcı, Uluslararası Uzay istasyonu(ISS)’de gerçekleştirilecek 13 deneyin 11’incisi olan Mikro Yerçekimi Ortamında Kurşunsuz Lehimleme Araştırması olan “MIYOKA” deneyini gerçekleştirdi.

Gezeravcı, TÜBİTAK UZAY’dan Hakan Asan’ın proje yöneticiliğini üstlendiği mikro yerçekimi ortamında gerçekleştirilecek kurşunsuz lehimleme deneyi ile ISS’deki elektronik kart üzerindeki kurşunsuz bileşenlerin montajını hedefledi.

Böylece uzay görevi sonrası dünyaya getirilecek elektronik kartlar TÜBİTAK UZAY tarafından detaylı incelemeye tabi tutulacak ve mikro yer çekiminin kurşunsuz lehimleme işlemine etkileri bilim dünyasının kullanımına sunulacak.

Deney ile yeni uzay yaklaşımına ilişkin uygulamalar gerçekleştirilecek. Uzay ve savunma sanayine kurşunsuz lehimleme konusunda kritik bilgiler verilecek. Saf kalay üzerinde kalay saçaklama araştırması yapılacaktır. Mikro yerçekimi ortamındaki üretim süreçlerine tarih eklenecek.

Bugüne kadar 10 deney uygulandı

Gezeravcı, UUİ’ye ulaştığı günden bu yana deneyler yapmaya devam ediyor.

Astronot Gezeravcı, Türkiye’nin uzay, havacılık ve savunma sanayine yönelik yeni nesil ekipman geliştirme kabiliyetine değerli katkı sağlaması beklenen Uzay İçin Yeni Nesil Alaşımlar (UYNA) deneyini başlattı.

Yer çekiminin olmadığı ortamdan etkilenen bağışıklık sistemi ile işlevleri henüz keşfedilemeyen genlerin ve bunların ilişkisinin araştırıldığı “MESSAGE” deneyi hayata geçirildi.

Muş Bilim ve Sanat Merkezi öğrencilerinin önerdiği ve öğretmeni Birsen Geçer’in proje yürütücüsü olduğu Propolisin Antibakteriyel Etkisi (PRANET) deneyini de yürüten Gezeravcı, TÜBİTAK MAM’dan Prof. İskender Gökalp ile Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Ahmet Yozgatlıgil’in proje yöneticiliğini üstlendiği, uzay araçlarının tahrik sistemlerinin daha verimli hale getirilmesini amaçlayan “gMetal” deneyini de gerçekleştirdi.

Gezeravcı, Tuz Gölü’nde yetişen endemik halofit bitkisi Schrenkiella Parvula’nın uzay ortamına verdiği fizyolojik ve moleküler tepkileri araştıran “EXTREMOPHYTE” deneyini de sürdürüyor.

Gelecekte çok sayıda insanın uzayda yaşayacağı besin maddelerini sağlamak ve kapalı yaşam ortamlarında çevresel kontrolleri güçlendirmek için yeni bitkiler geliştirmenin ilk adımı olan “CRISPR-GEM” ve bu araştırmaları inceleyen “Uzman” deneyler. Mikroalg çeşitlerinin uzaydaki yaşam destek sistemlerinde kullanılmasının mümkün olup olmadığı konusundaki araştırmalar da sürüyor. .

Gezeravcı, uzay ortamındaki alglerin karbondioksitten oksijen üretimi, ek besin temini, su şartlandırma, yaşamın uzatılması ve uzayda yaşamaya karşı hayati yansımaların tespiti alanlarında kullanımını araştıran “ALGALSPACE” üzerinde çalışacak. “ses teli”nden kaynaklanan değişiklikler ve düşük yerçekiminin neden olduğu bozuklukların ses frekansları ile tanımlanması. “VOKALKORD” da deneylerine devam ediyor.

“OKSİJEN DOYGUNLUĞU” deneyi, yapay zeka desteğiyle verilen havanın oksijen seviyesini hesaplayarak, düşük yer çekiminden kaynaklanan farklılıkları ve rahatsızlıkları tespit etmeyi amaçlıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu