Haber

Bakan Kurum Malatya’da düzenlenen Proje Alanları Koordinasyon Toplantısında konuştu

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Kahramanmaraş’ta 6 Şubat’ta meydana gelen depremlerin ardından acil bir durumda 651 bin 416 bağımsız bölüm olmak üzere 232 bin 632 binanın yıkılacağını veya ağır hasar göreceğini belirlediklerini bildirdi.

Bakan Kurum, deprem sonrası başlayan ve devam eden proje alanları için Malatya Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen Proje Alanları Uyum Toplantısı’nda konuştu.

Kurum, 4 saat süren toplantının Malatya’daki hasar tespit çalışmalarını yerinde incelemek ve yeni yerleşim yerleri hakkında fikir alışverişinde bulunmak amacıyla sivil toplum kuruluşları, muhtarlar, kanaat önderleri, uzmanlar ve vatandaşlarla gerçekleştirildiğini bildirdi. inşa edilecek

Malatya’nın 6 Şubat’ta meydana gelen depremden en çok etkilenen illerden biri olduğuna işaret eden Kurum, “Malatya, ilk depremin ardından vatandaşlarımızın evden ayrılması nedeniyle can kaybının az olduğu ancak yoğun yıkımın yaşandığı illerimizden biri. “İnşallah seferberlik anlayışımızla çalışmalarımıza devam edeceğiz. 85 milyon vatandaşımız tek yürek. Bir olacağız ve inşallah bu zorlu süreci hep birlikte atlatacağız.” ifadesini kullandı.

Kurum, arama kurtarma çalışmalarının ardından kesikli barınma alanları oluşturmak için hızla harekete geçtiklerini ve çalışmaların devam ettiğini belirterek, “Malatya’da bu kapsamda konteyner şehir uygulamamız devam ediyor. İnşallah sıcak suyumuz bu konteyner şehirlerde akacak. Vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını giderecekleri tuvalet, banyo ve sosyal alanlarımız, projelerde yer alacağız ve vatandaşlarımıza bu teslimatları etaplar halinde en kısa sürede tamamlamış olacağız.” şeklinde konuştu.

Depremin ardından Battalgazi, Yeşilyurt, Akçadağ ve Doğanşehir ilçelerinde hasar tespit çalışmaları kapsamında orta hasarlı, hafif hasarlı ve hasarsız binaların bir kez daha incelendiğini vurgulayan Kurum, Gaziantep’te hasar tespit çalışmalarının tamamlandığını bildirdi, Kahramanmaraş, Adıyaman, Osmaniye ve Kilis.

1 milyon 712 bin bina incelendi

Depremden etkilenen illerde 5 milyon 717 bin bağımsız bölümden oluşan 1 milyon 712 bin binada denetim yaptıklarını belirten Kurum, şunları kaydetti:

“651 bin 416 bağımsız bölüm olmak üzere 232 bin 632 binanın yıkılacağını veya ağır hasar göreceğini belirledik. Malatya’da 90 bin 347 bağımsız bölümden oluşan 32 bin 195 binanın derhal yıkılacağını ve ağır hasar göreceğini belirledik.” İnşallah birkaç gün içinde 6 ilimizin tamamında hasar tespit çalışmalarını tamamlayarak vatandaşlarımızı e-devlet üzerinden bu konuda bilgilendirmekle birlikte hak sahipliği sürecini başlatmış olacağız.”

Deprem felaketinde bir devletin alabileceği en hızlı önlemi göstermek için çalışmalarını sürdürdüklerini vurgulayan kurum, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Cumhuriyet tarihinin en büyük afet konutu üretim seferberliği kapsamında afet konutları yapım sürecini başlattık. İlk kazmalarımızı ellerimizle vurduk ve ilk sözleşmelerimizi Malatya’da imzaladık. Toplam 66 bin 230 konut yapacağız. Malatya’da 21 bin 549 köy evi.Bölgede zemin etüdü çalışmaları “Bitmiş olan ve en gerçek temelin en sağlam olduğu yerlerde çalışmalarımıza başladık. Bu kapsamda bilim adamlarımızın ve bilimimizin ışığında hocalarımız ve yerel yönetimlerle en gerçek yeri belirleyip yapım sürecini başlatıyoruz.”

27 bin 849 konutun inşaatı 9 Mart’a kadar başlayacak

Afet evi yapımı için 21 Şubat’ta başlayan ihale süreçleriyle Gaziantep’te 7 bin 890, Adıyaman’da 1161, Kilis’te 645, Hatay’da 1667, Kahramanmaraş’ta 5 bin 630, Şanlıurfa’da 897, Malatya’da 2. Adana’da 590 konut, Osmaniye’de 152 konut olmak üzere bin 420 konutun inşaatına başlandığını duyurdu.

Bu kapsamda Kurum, dün Kahramanmaraş Afşin’de 588, Göksun’da 499, Malatya Yeşilyurt’ta 1542 konutun imzalandığını, bugün Adıyaman Tut’ta 431, Gaziantep İslahiye’de 427, Nurdağı’nda 479, Kahramanmaraş Göksun’da 605 konutun imzalandığını bildirdi. 525 konut için sözleşme imzaladıklarını söyledi.

Bakan Kurum, afet evlerinin yapımı için 21 Şubat’ta başlayan imalat seferberliği ile 9 Mart’a kadar toplam 27 bin 849 konutun inşaatına başlanacağını duyurdu.

Köy evlerinin yapımına başlandı

Kurum, yer seçimi yapılan köy evlerinin inşaatına da başlandığını belirterek, “Gaziantep ve Kahramanmaraş’ta bulunan 1240 köy evimizin, Adıyaman’daki köy evlerimizin de sözleşmelerini imzaladık. 11 ilimizdeki köy evlerimizi eş zamanlı olarak çıkardık, toplamda 309 bin konutumuzun üretim sürecini başlatmış olacağız.” söz konusu.

Malatya’nın tarihinin çok eskilere dayanan bir antik kent olduğunu vurgulayan Kurum, kentteki tarihi ve tescilli yapılar dikkate alınarak yeni yerleşim planlarının yapıldığını söyledi. Kurum bu kapsamda başta bilim insanları olmak üzere kentteki tüm paydaşların sürece dahil olduğunu belirtti.

Bakan Kurum, 3 buçuk yıl önce yaşanan depremin ardından afetzedelere bir yıl içinde yeni konut yapma sözü verdiklerini ve bu kapsamda 8 bin 246 konutu tamamlayarak teslim ettiklerini hatırlattı.

Malatya ve depremden etkilenen diğer şehirlerin yeniden imar edileceğini kaydeden kurum, “Tarihi, kültürü, sanatı ve tescilli yapılarıyla bu kadim coğrafyayı inşallah her alanda, bölgede yeniden yaşatacağız.” konuştu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu