Ekonomi

Beşinci Rusya-Çin Enerji İş Forumu

Beşinci Rusya-Çin Enerji İş Forumu

 

Pekin’de başladı

  • İki ülke arasındaki son beş yılda toplam ticaret cirosu 660 milyar dolara yükseldi.
  • 2023 yılının ilk 9 ayında Çin ile Rusya arasındaki ticaret cirosu geçen yılın aynı dönemine göre neredeyse yüzde 30 artarak 176,4 milyar dolara ulaştı.

Beşinci Rusya-Çin Enerji İş Forumu (RCEBF), Salı günü Çin Halk Cumhuriyeti’nin başkenti Pekin’de başladı. Forum, Rosneft ve Çin Ulusal Petrol Şirketi (CNPC) tarafından ortaklaşa düzenlenen Rusya Cumhurbaşkanlığı Yakıt ve Enerji Kompleksi Geliştirme Stratejisi ve Çevre Güvenliği Komisyonu ile Çin Halk Cumhuriyeti Ulusal Enerji İdaresi’nin himayesinde düzenleniyor.

Rusya Devlet Başkanı’nın tebrik konuşması Rosneft Yürütme Konseyi Lideri Igor Sechin Tarafından yapıldı. Vladimir Putin, kutlama konuşmasında, Rusya ile Çin arasındaki kapsamlı ortaklık ve stratejik işbirliğinin eşi benzeri görülmemiş bir düzeye ulaştığını ve dinamik bir şekilde gelişmeye devam ettiğini belirtti. Bu kaygıların önemli bir bileşeni, giderek daha aktif ve çok boyutlu hale gelen güç işbirliğidir.

Daha sonra Sechin, mevcut durum ve Rusya-Çin işbirliğinin gelişme umutları hakkındaki görüşlerini özetledi. Igor Seçin, “Rusya ile Çin arasındaki işbirliği her alanda güçleniyor. “Ülkelerimiz arasındaki toplam ticaret cirosu son beş yılda 660 milyar dolara çıktı.”söz konusu. “2023 yılının 8 ayı sonunda Rusya, Suudi Arabistan’ın önünde Çin’in ana petrol tedarikçisi haline geldi. Bu yıl Çin’e 75 milyon tondan fazla Rus petrolü teslim edildi. “Bu rakam geçen yıla göre yüzde 25 daha fazla.”

Enerji sektörü iki ülke arasındaki en değerli işbirliği alanıdır. Rusya 2023’ün 8 ayında Suudi Arabistan’ı geçecek Çin’in ana petrol tedarikçisi oldu. Bu yıl Çin’e şimdiden 75 milyon tondan fazla Rus petrolü teslim edildi . Bu sayı geçen yıla göre yüzde 25 daha fazla. Igor Sechin, “Gaz sektöründe Rusya-Çin işbirliğinin hızla büyüdüğünü görüyoruz. Bu yıl “Rusya’nın Çin’e gaz ihracatı tarihin en yüksek seviyesine ulaşacak ve 30 milyar metreküpü aşacak.”söz konusu.

Rusya’nın “Doğu’ya yönelmesinde” Çin destinasyonu önemli bir rol oynuyor. 2023 yılının ilk 9 ayındaÇin ile Rusya arasındaki ticaret cirosu, bir önceki yılın aynı dönemiyle karşılaştırıldığındaneredeyse Yüzde 30 artışla 176,4 milyar dolara çıktı ulaşmış. Seçin: “Ülkelerimiz arasında fark var ticaret cirosunun, bu senenin başlarında 200 milyar dolar“Hedefini aşacağına inanmak için her türlü neden var” diye ekledi.

Geçtiğimiz yıl Çin de arzını üç aylık artışla 67 milyon tona çıkardı. Rus kömürünün en büyük alıcısı olmuş. “Rusya ile Çin arasındaki ekonomik işbirliğinin en önemli projelerinden biri tianwanNükleer Santralin amiral gemisidir nükleer sektörde İşbirliğimizi genişletiyoruz. Her biri 1.200 MW ikiRus tasarımı nükleer güç ünitesi şu anda Tianwan Nükleer Santrali’nde inşaat devam ediyor. Rus VVER-1000 tasarımının önceden inşa edilmiş dört ünitesi başarıyla çalışıyor ve ülkenin enerji sistemine milyarlarca kilovatsaat elektrik sağlıyor. Ayrıca Liaoning şehrinde Xudapu Nükleer Santrali inşa ediliyor.

Uzun vadeli enerji güvenliği söz konusu olduğunda Rusya’nın yeni enerji projelerine yatırıma öncelik veren birkaç ülkeden biri olduğunu da belirtmekte fayda var. Seçin şöyle devam etti: “Bu bağlamda öncelikle Vostok Petrol Projeniz hakkında konuşmak istiyorum. Dünyada arama ve üretim yatırımlarının azalmasıyla birlikte Kuzey Sibirya’da 6,5 ​​milyar ton petrol kaynağı tabanına sahip olan ve dünyanın en büyük yeşil alan projesi olan bu proje, muhtemelen dünyada gerçekleştirilebilecek en büyük projedir. Hidrokarbon piyasası üzerinde dengeleyici bir etki yaratmak. “Bu büyük ölçekli yatırım projeleri, Asya’daki müşterilerimize en kısa deniz yolu olan Kuzey Denizi Rotasını aktif olarak tanıtmamızı sağlıyor.”

Forumun açılış törenine Çin Halk Cumhuriyeti Başbakan Birinci Yardımcısı Ding Xuexiang, Yakıt ve Elektrik Kesme ve Çevre Güvenliği Stratejik Gelişimi Başkanlık Konseyi Genel Sekreteri Igor Sechin, Rosneft Yürütme Konseyi Lideri Aleksandr Novak, Milletvekili katıldı. Rusya Federasyonu Başbakanı ve Çin Ulusal Petrol Şirketi Yönetim Konseyi Başkanı Dai Houliang. .

Bu yılki etkinliğe siyasi figürler, toplumun çeşitli kesimlerinden 100’ün üzerinde büyük Rus ve Çin şirketinin temsilcileri, bilim insanları, akademisyenler, uzmanlar ve analistlerin de aralarında bulunduğu yaklaşık 500 katılımcı katıldı.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

haber-yunak.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu