Ekonomi

Fed toplantısından önce bilmeniz gerekenler

ABD Merkez Bankası, bu akşam yapacağı toplantıda 15 aydır devam eden faiz artırımlarını yumuşatabilir.

Fed Lideri Jerome Powell, bankacılık krizinin kredi koşullarına ve faiz artırımlarının ekonomiye etkisini değerlendirmek için beklemeyi tercih edebileceğini söyledi.

Banka bu toplantıda faiz artırmasa da enflasyonun hedefin üzerinde seyrediyor olması nedeniyle Temmuz veya Eylül aylarında yeniden faiz artırımına açık olduğunu açıklayabilir. ABD’de geçen Mayıs ayında açıklanan enflasyon yüzde 4,9’dan yüzde 4’e gerileyerek 2021’den bu yana en düşük seviyeye indi. Çekirdek enflasyon yükselmeye devam etti.

Bloomberg Economics ekonomistleri Anna Wong, Stuart Paul ve Eliza Winger, “Fed, Mart 2022’de faiz artırım döngüsüne başladığından beri ilk kez faiz artırmayabilir. Başkan Powell ve diğer yetkililer faiz artırımının devam edeceği mesajını verebilirler. Temmuz için.”

haziran sürprizi

Haziran’da Fed’den bir sürpriz gelebilir. Wall Street’teki genel beklenti Fed’in bu toplantıda faiz artırımına gitmeyeceği yönündeyken, Washington’da Citigroup ve LHMeyer/Monetary Policy Analytics, aşırı sıcak işgücü piyasası ve yüksek enflasyon nedeniyle bu gece 25 baz puanlık faiz artışı bekliyor.

Fed üyelerinin faiz tahminlerini ortaya koyan nokta grafikler de yakından takip edilecek. Bankanın güvercin isimleri bir önceki tahminde olduğu gibi enflasyonun zirvesinin yüzde 5,1’de kalmasını beklerken, şahin yetkililer faizin son seviyesinin yüzde 5,4 veya üzerinde olmasını istiyor. Bloomberg anketine göre medyan tahminde bir değişiklik olmayacak.

Kurul, 2023 yılı için büyüme iddiasını yükseltebilir ve enflasyon tahminini yukarı yönlü revize edebilir.

Opsiyon piyasasında Fed yolu

Haziran ayı için istikrarlı bir Fed faiz oranı beklentisi güçlü bir şekilde fiyatlanırken, tacirler kısa vadeli opsiyon piyasasında 2023 Fed faiz indirimi pozisyonlarından vazgeçiyor.

Gösterge SOFR opsiyon piyasasında hareketlilik ABD enflasyon verilerinin ardından artarken, trader’lar Fed’in yıl sonuna kadar faiz oranlarını düşüreceği beklentisini yansıtarak ağırlıklı olarak opsiyonlarda satış yaptı. Hatta Mart 2024’e kadar faiz indirimine gidilmeyeceği beklentisinin de bazı süreçlere yansıdığı görüldü. Opsiyon piyasasındaki dalgalanma sonucunda yıl sonuna kadar olan faiz indirimlerinin fiyatlaması 15 baz puan daha gerilemiştir. Fed swapları, yıl sonunda yüzde 5,1’lik bir faiz oranı anlamına geliyor. Bu seviye aynı zamanda mevcut Fed politika faiz bandı içindedir.

haber-aksehir.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu