Haber

Gazze’de 24 saatte 165 Filistinli hayatını kaybetti

İsrail’in son 24 saatte gerçekleştirdiği saldırılarda en az 165 Filistinlinin öldürüldüğü açıklandı. Gazze Şeridi’nde Hamas’a bağlı Sağlık Bakanlığı 290 kişinin yaralandığını duyurdu.

Son kayıplarla birlikte Hamas’ın İsrail’e saldırdığı 7 Ekim’den bu yana devam eden savaşta hayatını kaybeden Filistinli sayısının 26 bin 422’ye, yaralı sayısının ise 65 bine çıktığı kaydedildi. Bölgedeki ölü ve yaralı sayısına ilişkin Filistinli veya İsrailli kaynaklardan gelen bilgiler, tarafsız kurumlar tarafından doğrulanamıyor.

Yüzlerce ölü enkaz altında

Filistin Sağlık Bakanlığı da yüzlerce kişinin hâlâ enkaz altında olduğunu bildirdi. Hamas ile İsrail arasında devam eden çatışmalar nedeniyle sivil savunma ekiplerinin enkaz altındaki cesetlere ulaşmasının imkansız olduğu belirtiliyor.

Son günlerde güneydeki Han Yunus’ta da saldırıların yoğunlaştığı belirtiliyor. İsrail’in baskısıyla Gazze Şeridi’nin kuzeyinden güneyine göç eden yüz binlerce Filistinli güneye sığındı ancak son haftalarda bu bölgede çatışmalar yoğunlaştı.

İsrail hükümeti, Hamas liderlerinin Han Yunus’taki bilinmeyen yer altı tünellerinde saklandığını iddia ediyor. İsrail ayrıca, halen Hamas’ın elinde bulunan İsrailli rehinelerin burada saklandığının tahmin edildiğini belirtiyor.


Benyamin NetanyahuFotoğraf: Ronen Zvulun/AP Fotoğraf/resim ittifakı

7 Ekim 2023’te Hamas İsrail’e havadan ve karadan saldırdığında bir günde 1.200’den fazla İsraillinin hayatını kaybettiği, yaklaşık 250 İsraillinin rehin alındığı açıklandı. Hamas’la yapılan esir değişimi sonucunda 100’den fazla rehine serbest bırakıldı.

Netanyahu, Hamas’ın yenileceği sözünü yineledi

İsrail’de ise kamuoyunun bir kısmı tarafından ağır eleştirilere maruz kalan Başbakan Binyamin Netanyahu, Hamas’a karşı galip geleceklerine dair sözlerini tekrarladı. Tel Aviv’de düzenlenen basın toplantısında konuşan İsrail Başbakanı, Hamas’ı Nazilere benzeterek, “Eğer Hamas’ı, bu yeni Nazileri ortadan kaldırmazsak, bir sonraki katliamları an meselesidir” dedi. Netanyahu, “Holokost’tan aldığımız ders, yalnızca kendimizi savunmak için var olduğumuzdur.” dedi.

Netanyahu karşıtı gösteriler

27 Ocak Uluslararası Holokost Anma Günü kapsamında, Cumartesi günü dünyanın birçok ülkesinde Nazi Almanyası’nın 2. Dünya Savaşı sırasında işlediği Holokost kurbanları anılırken, İsrail’de binlerce kişi protesto için bir kez daha sokaklara döküldü. Başbakan Netanyahu’nun hükümeti. Tel Aviv’deki gösteride binlerce aktivist Netanyahu’nun istifasını talep etti ve Başbakanı ülkeyi bölmekle ve 7 Ekim’deki Hamas katliamına katılımını inkar etmekle suçladı.

dpa/ETO, ET

DW Türkçe’ye sansür olmadan nasıl erişebilirim?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu