Haber

İslam İşbirliği Teşkilatı, Çin-Arap Ülkeleri Zirvesi’nin sonuçlarından memnun

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da düzenlenen Çin-Arap Ülkeleri Zirvesi’nin sonuçlarından memnun olduğunu açıkladı.

İİT’den yapılan yazılı açıklamaya göre, İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri Hüseyin İbrahim Taha, zirve sonuçlarının Arap-Çin dostluğu ile ortak çıkarlarına hizmet edeceğini, işbirliği ve katılıma yeni bir ivme kazandıracağını belirtti. Arap ülkeleri ve Çin arasında.

Çin-Arap Ülkeleri Zirvesi’nin sonuçlarını memnuniyetle karşıladığını kaydeden Taha, Suudi Arabistan’ın tepenin düzenlenmesindeki öncü rolüne övgüde bulundu.

Açıklamada, Genel Sekreter Taha’nın zirveye Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan’ın davetlisi olarak katıldığı belirtildi.

Zirve sonunda ‘Riyad Bildirisi’ yayınlandı.

Çin-Arap Ülkeleri Zirvesi, Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in yanı sıra Arap ülkelerinden liderlerin geniş katılımıyla gerçekleştirildi.

Zirve sonunda açıklanan Riyad Bildirisi’ne göre, Çin’in Kuşak ve Yol Girişimi’nin desteklenmesine, taraflar arasındaki ortaklığın pekiştirilmesine ve bir sonraki zirvenin Pekin’de yapılmasına karar verildi.

Bildiride, Filistin meselesinin Ortadoğu’nun temel sorunu olduğu ve bu soruna iki devletli çözüm modeline dayalı adil ve kalıcı bir çözüm bulunması gerektiği belirtilerek, ortak hareket edilmesi gerektiği belirtildi. Suriye, Libya ve Yemen’deki krizlere çözüm bulmak için uluslararası ve bölgesel düzeyde harekete geçilmelidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu