İş

Küresel piyasalar ABD tarım dışı bordrolarına odaklanıyor

ABD’de sona erdiği düşünülen bankacılık krizi yeniden etkili olurken, konuyla ilgili haber akışı yatırımcıların odağında.

Bölge bankalarının hisselerinin önemli bir bölümü dün yüzde 30’u aşarken, bankaların yaptığı açıklamalar endişeleri gideremedi.

Söz konusu bankalardan biri olan Pacwest’in hisseleri, stratejik varlıkların satışı da dahil olmak üzere seçeneklerini değerlendirdiğini ve son dönemde ilgi gösteren potansiyel yatırımcılar ve ortaklarla görüştüğünü açıklamasının ardından yüzde 50’den fazla değer kaybetti. devam ediyor. Ayrıca bankanın hisseleri yüksek volatilite nedeniyle birçok kez stope girdi.

ABD basınında yer alan haberde, federal ve eyalet düzeyindeki yetkililerin bankacılık hisselerine ilişkin piyasa manipülasyonu olasılığını değerlendirdiği bildirildi.

ABD Hazine Bakanlığı yetkilisi, ABD bankacılık sisteminin önemli ölçüde likiditeye sahip olduğunu ve mevduat akışının istikrarlı olduğunu belirterek, bölgesel bankacılık sektöründeki piyasa gelişmelerini izlemeye devam ettiklerini söyledi.

Fed yılın geri kalanında faiz oranlarını indirecek

Bu gelişmeler borsalarda satışların derinleşmesine neden olurken, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) yılın geri kalanında faiz indirimine gideceği fiyatlaması güçlendi.

Haftalık işsizlik maaşı dün açıklanan verilerde 242 bin ile son 6 haftanın en yüksek seviyesine ulaşırken, analistler bugün açıklanacak tarım dışı istihdam verilerinin piyasalardaki oynaklığı daha da artırabileceğini belirtti. bankacılık krizi etkili oldu.

Analistler, Fed Başkanı Jerome Powell’ın Çarşamba günü yaptığı açıklamalarda enflasyonla mücadele vurgusunu yineleyerek bilgi odaklı kararlar alacaklarını belirterek, bugünkü verilerin işgücü piyasasının seyrini netleştirmesi açısından değerli olduğunu söyledi.

Ülkede atılan “şahin” adımlara rağmen işsizlik oranının tarihi düşük seviyelerde olduğunu hatırlatan analistler, işgücü piyasasındaki olası gevşemenin Fed’in politika alanını genişletebileceğini bildirdi.

Apple mali sonuçlarını açıkladı

Öte yandan ABD’de devam eden bilanço döneminde ABD’li teknoloji devlerinden Apple dün piyasaların kapanışının ardından finansal sonuçlarını açıkladı.

Buna göre Apple’ın Ocak-Mart dönemindeki gelirleri yıllık yüzde 3 azalarak 94.8 milyar dolara gerilese de piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşti.

Bu gelişmelerle New York borsasında S&P 500 endeksi yüzde 0,72, Dow Jones endeksi yüzde 0,86 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,49 geriledi. ABD’de endeks vadeli işlem sözleşmeleri, Apple’ın şirket finansal sonuçlarının beklentilerin üzerinde gelmesiyle yeni güne yükselişle başladı.

Avrupa borsaları dün satış yönlü bir seyir izlerken, Avrupa Merkez Bankası (ECB) üç ana politika faizini de 25 baz puan artırdı.

Bankadan yapılan açıklamada, önümüzdeki dönemde alınacak kararların piyasaları yeterince sıkılaştıracağı belirtildi.

Euro Bölgesi’nde enflasyonla mücadele

Toplantının ardından açıklamalarda bulunan ECB Lideri Christine Lagarde de ECB’nin enflasyona karşı “daha gidecek çok yolu” olduğunu ve Euro Bölgesi’nde enflasyonla mücadele çabası için parasal sıkılaştırmayı “durdurmadığını” söyledi.

Analistler, söz konusu gelişmelerin ardından yıl sonuna kadar para piyasalarında fiyatlamalarda 50 baz puan daha artırılacağının öngörüldüğünü söylediler.

Dün Almanya’da DAX 40 endeksi yüzde 0,51, İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 1,10, Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,85 ve İtalya’da MIB 30 endeksi 0,61 arttı. Avrupa’da endeks vadeli işlem sözleşmeleri yeni güne yükselişle başladı.

Asya’da bugün tatil nedeniyle Japonya ve Güney Kore piyasalarında süreç gerçekleşmezken, açık olan Çin ve Hong Kong borsalarında karışık bir seyir izleniyor.

Yükseliş öne çıkıyor

Analistler, Çin ekonomisine ilişkin endişelerin devam ettiğini, ABD’deki resesyon endişelerinin Çin’de varlık fiyatlarını olumsuz etkilemeye devam ettiğini belirtirken, teknoloji yüklü Hong Kong borsasında yükseliş eğiliminin ön plana çıktığını belirtti.

Çin’de bugün açıklanan hizmet sektörü Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) 56,4’e gerilese de genişlemenin devam ettiğine işaret etti.

Kapanışa yakın, Çin’de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,6 kaybederken, Hong Kong’da Hang Seng endeksi yüzde 0,5 yükseldi.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi

Dün iç piyasada dalgalı bir seyir izleyen Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü bir önceki kapanışın yüzde 0,04 altında 4.484,35 puandan tamamladı.

Dolar/TL, dün yüzde 0,1 artışla 19,4960’tan kapanan bankalararası piyasada bugün açılışta 19,4980’den işlem görüyor.

Analistler, bugün yurtta haftalık para ve banka istatistikleri, Euro bölgesinde perakende satışlar ve ABD’de istihdam raporunun bugün takip edileceğini belirterek, teknik olarak BIST 100 endeksinde 4.450 ve 4.400 seviyelerinin ana pozisyonda olduğunu, 4.500 ve 4.600 noktaları direnç konumunda. .

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu