Ekonomi

Microsoft büyük ölçekli yapay zeka modeli geliştiriyor, gözünü rekabete dikti

Yapay zeka alanındaki rekabetçi konumunu güçlendirmek isteyen Microsoft (NASDAQ:MSFT), şu anda MAI-1 adını verdiği yeni bir yapay zeka dil modeli geliştiriyor. Bu çaba, Google ve OpenAI tarafından üretilen modellerin yeteneklerine rakip olmayı amaçlıyor. Proje, Google DeepMind’ın kurucularından ve yapay zeka girişimi Inflection’ın CEO’su olan, yapay zeka sektörünün önemli isimlerinden Mustafa Süleyman’ın yönetiminde yürütülüyor.

Proje hakkında bilgi sahibi olan Microsoft çalışanlarına göre, MAI-1’in uygulamasının özellikleri hala karara bağlanmadı ve performansına bağlı. Bununla birlikte, Microsoft’un Mayıs 2024’te Build geliştirici konferansı sırasında modeli tanıtabileceği beklentisi var.

MAI-1, şirketin açık kaynaklı yapay zeka modellerine yönelik önceki çabalarından “çok daha büyük” olacak ve bu da geliştirilmesiyle ilgili kaynaklarda ve maliyetlerde önemli bir artışa işaret ediyor. Daha geniş bir müşteri kitlesi için uygun maliyetli bir çözüm olarak tasarlanan daha mütevazı boyuttaki Phi-3-mini’nin geçen ay piyasaya sürülmesinin aksine MAI-1, yaklaşık 500 milyar parametre ile önemli bir ölçek artışını temsil ediyor. Bu rakam, OpenAI’nin bir trilyon parametreye sahip GPT-4’ü ve Phi-3-mini’nin 3,8 milyar parametresiyle karşılaştırılabilir.

Microsoft’un yapay zekaya yaptığı agresif yatırım, OpenAI’ye aktarılan milyarlarca doları da içeriyor ve ChatGPT üreticisinin teknolojisinin üretkenlik yazılım paketine entegrasyonu, şirkete üretken yapay zeka pazarında avantajlı bir konum sağladı. MAI-1’i geliştirmek için Microsoft, Nvidia’nın grafik işlem birimleri ve önemli veri kaynakları ile donatılmış büyük bir sunucu kümesi tahsis ediyor.

Mart ayında Süleyman’ın Microsoft’un tüketici yapay zeka biriminin başına getirilmesi ve birkaç Inflection çalışanının işe alınması, şirketin yapay zeka yeteneklerini geliştirme konusundaki kararlılığının altını çiziyor. Yeni model doğrudan Inflection’ın çalışmalarından aktarılmasa da, girişimin eğitim verilerini içerebilir.

Microsoft, MAI-1’in geliştirilmesine ilişkin rapor hakkında bir yorum yapmadı.

3. parti reklam. Investing.com’un sunduğu veya önerdiği bir teklif değildir. Feragat detaylarına buradan bakın veya reklamları kaldırın

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu