Tahıl ambarında 2 milyon 400 bin ton buğday hasadı beklentisi
Tahıl ambarında 2 milyon 400 bin ton buğday hasadı beklentisi
KONYA – Tahıl Ambarı Konya Ovası’nda buğday hasadı dönemi başladı. Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Soylu, Konya Ovası’nda rekoltenin 2 milyon 400 bin tona kadar çıkabileceğini öngördüklerini söyledi.
Türkiye’nin en önemli tahıl üretim merkezlerinden biri olan Konya Ovası’nda buğday hasadı başladı. Yüzölçümünün yüzde 67’si tarım arazisi olarak kullanılan Konya’da, 2 milyon 200 bin hektarlık fidanlık alanında üretim yapılıyor. Ovada nisan ve mayıs aylarında yağan yağışlar, tahıl ürünlerinde verim ve kalitenin artmasında büyük rol oynadı.
“Yıllardır ilk kez bahar yağışları bu kadar eşit ve bol miktarda düştü”
Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. tarım arazilerimiz buğdayla kaplıdır.Bu nedenle buğdayda yıllık verim ve verim ülke tarımını doğrudan etkilemektedir.Buğday açısından bu yıl ülke genelinde verimli bir yıl yaşıyoruz. son 3 yılda tüm bölgelerimizde rakamların değer kazandığı en uygun yıl.Bunun en değerli sebeplerinden biri de uzun yıllardan beri ilk defa bahar yağışlarının bu kadar istikrarlı ve bol yağmış olması. Özellikle mart, nisan aylarında normal buğdayımızda en büyük belirleyici husus, “Mayıs yağmurları ve bu yağışların ülke genelinde oldukça uygun olmasından kaynaklanmaktadır. Olağan sulanan alanlardaki bazı hataları da kapsadığı için oldukça yeterli rakamlar var” dedi.
“Konya Ovası’nda rekoltenin 2 milyon 400 bin tona kadar çıkabileceğini tahmin ediyoruz”
Kurak alanlarda verimin dekara 500 kilograma kadar çıktığını belirten Prof. rakamlar dekara 1.100 ila 1.200 kiloya kadar çıkıyor.Ancak sulu tarımda ortalama verimimiz 800 ile 900 yüz kilo arasında.Bu çok sevindirici diyebiliriz.Ülke geneline baktığımızda alacağımızı öngörüyoruz. Konya Ovası, bu yıl 21 milyon civarında buğday rekoltesi gerçekleştiriyor. Konya Ovası, Türkiye’nin doğal buğday üretiminin yaklaşık yüzde 10’unu karşılayan bir bölge. Konya Ovası’nda bu yıl Bu da ülke tarımı ve özellikle halkımızın temel gıda maddesi olan buğday için son derece önemlidir.”
“Tahıl koridoru anlaşmasının uzatılmaması dünya fiyatlarının yükselmesine neden olacak”
Tahıl koridoru anlaşmasının uzatılmamasının dünya fiyatlarının yükselmesine neden olacağını belirten Prof. Dr. Süleyman Soylu, “Anlaşmanın uzatılmaması dünya fiyatlarının yükselmesine neden olacaktır. Doğal iç piyasaya baktığımızda Özellikle Konya Ovası’nda hasat yeni başladı. Tüccarlar buğday almakta yavaşlar. Çok aşağı düşerek alım yapma isteği yok ama bu koridorun uzatılmayacağı netleşirse bu kez fiyatlar yükselir.” Tüccarların özellikle iç piyasadan mal alma istekleri artacak. Fiyat beklentilerinden dolayı çiftçiler için daha olumlu bir ortam yaratacağını söyleyebiliriz” dedi.