Teknoloji

Uykuya dalarken bir dalma hissi ile uyanırsanız korkmayın; yalnız değilsin

Uykuya dalmak üzereyken sizi tekrar uyandıran istemsiz bir seğirme veya irkilmenin eşlik ettiği bir düşme hissi yaşamış olabilirsiniz. Bu duyguyu yaşadıysanız korkmayın; yalnız değilsin. Konu, yazar Holly Seddon’un tweet atması ve başkalarının da aynı şeyi yaşadığını söylemesi üzerine bu hafta Twitter’da viral oldu.

Seddon’un işaret ettiği gibi, bu fenomen ” hipnik seğirme” ( veya ” uyku irkilmesi) ve ABD Ulusal Nörolojik Bozukluklar ve İnme Enstitüsü bunu irkilerek zıplamanın bir örneği olarak tanımlıyor. ani kas kasılmaları ” olarak tanımlar. Bu duygu genellikle düşme hissinden sonra gelir. Bu fenomeni araştıran araştırmalar, bunların en sık hafif uyku sırasında ortaya çıktığını, sizi her zaman uyandırmadıklarını ve sıklıkla canlı rüyalar veya halüsinasyonların eşlik ettiğini belirtmektedir.

İnsanların yaklaşık yüzde 70’inin bir noktada zararsız ani kasılmalar yaşadığı belirtiliyor. Ama onlara neyin sebep olduğunu kesin olarak bilmiyoruz. Bu sebeplerden biri olarak, Beyniniz, vücudunuzun uykuya dalarken yaşadığı rahatlamayı yanlış yorumlar.ve yerçekimi ile başa çıkabilmeniz için sizi uyandırdığı gösterilmiştir.

Bu teoriye eğlenceli eklemelerden birinde, bu reaksiyonun atalarımızın ağaçlarda yaşadığı bir dönemden kalma olduğunu öne sürüyor. Konunun gözden geçirilmesi, Yaygın bir hipotez, beynin uyku başlangıcına eşlik eden kas gevşemesini uyuyan primatın ağaçtan düştüğünün bir işareti olarak yanlış yorumlamasının arkaik bir refleks olduğu yönündedir.” açıklıyor.

Ayrıca, bu refleks, uyuyanın düşme olmamasını sağlamak için bir yuvada veya bölümde uyku durumunu yeniden ayarlamasını veya gözden geçirmesini sağlayarak seçici bir değere sahip olabilir.

Bu iddianın arkasında çok fazla kanıt yoktur, ancak hipnik seğirmenin zararsız olduğundan emin olabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu