Sağlık

Vücudun Susuz Kalmasından Kaynaklanan Durum: Dehidrasyon Nedir?

İnsan vücudunun temel ihtiyacı olan suyun vücut dışına atıldığı ve yeterince su alınamadığı durumlarda ortaya çıkan dehidrasyon sonucunda vücuttaki organlar zarar görebilir. Susuzluk nedir, belirtileri nelerdir, nasıl önlenebilir? Şimdi seninle…

Dehidrasyon Nedir?

Dehidrasyon, vücuttaki su kaybı nedeniyle genel vücut sağlığının korunması için gerekli olan fizyolojik ve biyokimyasal sistemlerde bazı sorunlara neden olan bir durumdur. Susuz kalma sonucunda vücutta meydana gelen fizyolojik olaylarda bazı sorunlar ortaya çıkabilmektedir. Vücudumuz için değerli olan su, potasyum, kalsiyum ve sodyum gibi minerallerin vücudumuzda dağılmasını sağlar. Susuz kalma durumunda bu mineraller azalır.

Dehidratasyonun Belirtileri Nelerdir?

Dehidrasyon derecesi, vücut tarafından kaybedilen su miktarı ile belirlenir. Şiddetli, orta ve hafif olarak ayrılan dehidrasyon, dikkatli sıvı alımı ile önlenebilir. Vücutta sıvı kaybı %3’ün altında ise hafif, %3-6 arası orta, %6’nın üzerinde ise şiddetli dehidratasyon olarak tanımlanır.

Dehidratasyonun belirtileri derecesine göre farklılık gösterebilir. Susuzluğun belirtilerini sıralayalım:

  • Susuzluk hissi,

  • kuru ağız,

  • taşikardi,

  • Azalan idrar miktarı

  • zayıflık,

  • cilt farklılıkları,

  • Azalan yırtılma oranı

  • kas krampları,

  • Bayılma

Dehidrasyon Nasıl Önlenir?

Susuz kalmayı önlemek için yapılabilecek bazı şeyler var. İshal ve kusma nedeniyle sıvı kaybedilirse kişinin diyetine daha fazla sıvı eklenmelidir. Bu sıvıların asidik olmadığına da dikkat edilmelidir. Ayrıca çay, kahve gibi idrar söktürücü özelliği olan içecekler de diyet listesinde yer almamalıdır. Susuz kalmayı önlemek isteyen bireylerin aşırı terlemeye neden olan sentetik kumaşlardan uzak durması gerekir. Sentetik kumaşlar yerine cildin nefes almasını sağlayan kumaşlar tercih edilmelidir.

Dehidrasyon Nasıl Tedavi Edilir?

Dehidrasyon tedavisinde etkili olan ilk formül, kaybedilen sıvı veya elektrolitlerin geri kazanılmasıdır. Yaş, dehidratasyonun şiddeti ve nedeni göz önünde bulundurularak doğru tedavi yöntemi tercih edilmelidir. Hastanın hafif veya orta derecede dehidratasyonu varsa bol su tüketimi önerilir. Antrenman yoğunluğundan kaynaklanan dehidrasyonda elektrolit içeren sıvıların tüketilmesi önerilir. Hastanın ciddi dehidratasyonu varsa en yakın sağlık kuruluşuna götürülmesi gerekir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu