Haber

YSK’dan sandık kurulu başkanlarına uyarı mesajları

Yüksek Seçim Kurulu tarafından sandıkta görev alacak lider ve üyelere bugün ve oy verme günü aralıklarla bilgilendirme tebligatı gönderilecek.

Bugün ve yarın sandık kurulu başkanlarına 24, bugün ve yarın mobil sandık kurulu başkanlarına 18, yarın ve seçim günü bina yöneticilerine 5 kısa mesaj gönderilecek.

YSK’nın sandık kurulu başkanlarına göndereceği kısa mesajlara göre sandık kurulu başkanları, YSK’dan gelen SMS’lerin doğruluğunu www.ysk.gov.tr ​​adresinden kontrol edebilecek.

Sandık kurulu başkanları, gelen tüm bilgilendirme mesajlarını sandık kurulu üyeleri ile paylaşır. Sandıktaki birleşik oy pusulaları ve zarfları, seçim günü sandık kurulu huzurunda açılır ve sayılır.

Seçim günü sandık kurulu en geç saat 07:00’de belirlenen sandıkta toplanır. Sandık kurulu başkanları, sandıkla birlikte oy pusulalarını sayacak ve sandık kurulu mührü ile sandıkların önünü, sandıkların arkasını mühürleyecek.

Sandık kurulu başkanı, sandık kurulu seçmen listesinden sandığa ilk gelen seçmenin adını bularak imza sandığının boş olduğunu tespit ederek, seçmene fotoğraflı resmi evraklardan birini ve üzerinde imzası bulunan resmi evrakı kullandırır. TC kimlik numarası, resmi makamlar tarafından soğuk damgalı, kimliğini açıkça ortaya koyacak şekilde verilir. Seçmen Listesi’nde oturum açmasını sağlayacaktır.

Başkanlar seçmene cep telefonu, kamera gibi görüntü kayıt cihazlarıyla oy kullanma salonuna girilmesinin yasak olduğunu ve varsa bunların iade edilmek üzere masanın üzerine bırakılması gerektiğini anlatacak. Görme engelli seçmenler yanlarında getirecekleri “Ballcard Template” ile oylarını kullanabilecekler.

Görme engelli seçmenlere şablonla oy kullanabilecekleri hatırlatılacak. Sandıklara gelen seçmenler lider tarafından sırayla alınır. 75 yaş ve üzeri seçmenler, hamile, hasta ve engelli seçmenler oylarını gecikmeksizin kullanacak.

Sandıklar saat 17:00’den önce açılmayacaktır. Oy sayımından önce Cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin oy pusulalarının sayımı ve dökümü yapılacak. Sayıma başlanmadan önce, sayım listesinin boş ve yazısız olduğu sandık kurulu başkanları tarafından gösterilir.

Genel Seçim Sandık Sonuç Tutanağı’nda “ittifak ortak oyları” bölümüne sadece ittifakın aldığı ortak oy yazılacaktır. Oy pusulası sonuçları sandık kurulu üyeleri tarafından imzalanacak ve bir nüshası sandığa asılacaktır. İmza karşılığı talep eden siyasi parti ve gözlemcilere verilecektir.

Oyların sayım ve döküm işlemleri tamamlandıktan sonra sandıkta seçime ilişkin herhangi bir belge bırakılmaz ve sandık en kısa sürede en az iki üye ile birlikte ilçe seçim kuruluna teslim edilir. sandık kurulu başkanı ve siyasi parti üyeleri tarafından belirlenir.

Sayım ve transkripsiyon işlemlerinin yapıldığı odanın kapısı açık tutulacak ve nüfus sayım tutanağını takip etme hakkı bulunanlara işlemleri takip edebilmeleri için gerekli kolaylık sağlanacaktır.

MOBİL KUTU LİDERLERİNE UYARILAR

Bu seçimde hastalık ve maluliyet nedeniyle yatalak olduğunu beyan eden seçmenlerin mobil sandıklarda oy kullanabilmeleri için sandık ayaklarının dibine getirilecek. Ayrıca gezici sandık kurullarının başkanları için 18 adet uyarı yazısı bulunmaktadır.

Buna göre gezici sandık kurulu başkan ve üyeleri, ilçe seçim kurulu başkanlığında seçim günü saat 06:00’da hazır bulunacak.

Başkanlar, seçmenlerin adreslerine göre bir güzergah belirleyecek. Adreste seçmen bulunmadığı veya kapı makul bir süre içinde açılmadığı takdirde, seyyar sandık kurulu başkanı bu hususu sandık seçmen listesine şerh ve karar defterine yazıp imzalar. Bu durumda o seçmenin adresi bir daha ziyaret edilmeyecektir.

Mobil sandık seçmen listesinde kayıtlı olmayanlar oy kullanamayacak. Mobil sandık seçmen listesinde bulunduğu halde adresine ulaşılamayan seçmenler, oy verme süresi geldiği halde adreslerine giderek oy kullanabilecek.

Sandıklar, açılış saatinde ilgili sandıkla birlikte açılacaktır. Seyyar sandık kurulu saat 17.00’ye kadar oy kullanma işlemini tamamlamış ise saat 17.00’ye kadar bağlı olduğu sandıkta bekler.

Gezici sandık kuruluna bağlı sandık kurulu, gezici sandık kurulu gelip gezici sandık kuruluna ait geçerli ve geçersiz zarflar teslim alınana kadar kendi sandığını açamayacak.

BİNA SORUMLULUKLARINA MESAJLAR

YSK tarafından bina yöneticilerine, “Oy verme günü, oy vermenin başlama saatinde göreve gelmeyen sandık kurulu başkanlarını derhal ilçe seçim kuruluna haber verin”, “İlçe seçim kuruluna haber verin”. sayım ve döküm işleri biter bitmez sandık kurullarının ulaşımını sağlamak”, “Sandık kurulu binadan çıktıktan sonra sandık alanını kontrol eder. Unutulan seçim malzemelerini ilçe seçim kuruluna teslim edin”.

sarkoy-haber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu