Ekonomi

Çin’den gelen çekirdekler fiyatları düşürüyor

KEMAL ONUR ATALAY

AKP’li Aksaray Yeşiltepe Belediye Meclis üyesi yapımcı Tahsin Turgut, Çin’den fasulye ithalatına tepki gösterdi. Turgut, “Devlet yetkililerinin bu konuda önlem alması gerekiyor. İster Çin’den gelen fasulyenin vergisini artırsın, ister kapatsın, ne yaparsa yapsın. Bizim yerimiz birinci sınıf, burası Tuz Gölü havzası, kalitesiz. Buradan gelen fasulyeyi başka hiçbir yerde bulamazsınız. En lezzetli yer burası, “Çin’den niye getiriyorlar anlayamıyoruz ama getiriyorlar. Ucuz mu pahalı mı getiriyorlar bilmiyoruz. Ama fiyatlarımız düşüyor” dedi.

Aksaray Yeşiltepe’de üretim yapan çekirdek üreticileri selden etkilenirken, Çin’den gelen çekirdekler nedeniyle sıkıntı yaşadıklarını belirtti. AKP’li Yeşiltepe Belediye Meclis üyesi yapımcı Tahsin Turgut, çekirdek fiyatların düşmesinden şikayetçi oldu. Turgut’un açıklaması şöyle:

“MALIMIZ HER ZAMAN EMANET OLDU, 55 LİRAYA SATTIĞIMIZ TOHUMU 35 LİRAYA SATAMADIK”

“Çiftçilerin durumu perişan. Burada yağmurdan dolayı su baskını yaşandı. Daha önce satışlarımız daha iyiydi. Su baskını nedeniyle bir gün saygın yetkililer geldi, hepsi reklam amaçlıydı. Devlet yetkililerimizden kimse asla bizi tekrar aradılar veya sordular. Mallarımız hep çiğnendi.” 55 liraya sattığımız tohumları artık 35 liraya satamıyoruz. Bu bu şekilde yapılamaz. Motorin ve gübre fiyatlarını herkes biliyor, fiyat artışlarını anlatmamıza gerek yok. Maliyetlerin yarısından bile tasarruf sağlamaz. Aslında arpamız, buğdayımız para etmedi, mısırımız para etmedi, pancar hasadı başladı ve henüz pancarın fiyatını vermediler. “Ne yapacağız? Bir çekirdeğimiz vardı, onu ayaklarının altına aldılar, sağ olsun” dedi.

“ŞİMDİ NE YAPMALIYIZ, HIRSIZLIK YAPAR MIYIZ?”

Çin’den gelen fasulyenin vergisiz geldiğini ve fiyatının düştüğünü söyleyen üretici Turgut, “Şimdi ne yapalım? Çalsak mı? Yağmacı mı olalım? Selden bir gün sonra geldiler, teşekkürler. Belediye Başkanımız da geldi, Valimiz de geldi, hepsi İl Tarım Müdürlüğü’nden.” “İkinci gün kimse yoktu. Bu nedir? Hepsi reklam amaçlı kendilerini göstermeye geldiler. Bu mümkün değil, sanırım yalnız kaldık, kimse gelmedi” dedi.

“ÇEHİR’DEN NEDEN TOHUM GETİRDİKLERİNİ ANLAYAMIYORUZ”

Köylülerin her türlü geçimini sağlayabileceğini belirten Turgut, her şeyin pahalılaştığını ifade ederek, “Bu iyi bir durum değil, artık her şey pahalılaştı, hayat pahalılaştı. Dört çocuğum var, üçü çocuk. Öğrencilerim aylık giderim 20 bin TL bu beni kurtarmıyor. Dayanabildiğimiz kadar dayanacağız.” Yapabileceğimiz başka hiçbir şey yok. Devlet yetkililerinin bu konuda önlem alması gerekiyor. Çin’den gelen fasulyenin vergisini artırsın, kapatsın, ne yapsın. Bizim yerimiz birinci sınıftır, burası Tuz Gölü havzasıdır, buradan gelen fasulyenin kalitesi başka hiçbir yerde bulunamaz. En lezzetlisidir. “Burası, neden Çin’den getiriyorlar anlayamıyoruz ama getiriyorlar. Ucuz mu, değerli mi getiriyorlar bilmiyoruz. Ama fiyatlarımız düşüyor, bu fasulyelerin tohumları geliyor. Çin’de burada üretim yapan birkaç firma var, yeni başladılar” dedi.

“ÇİFTÇİNİN RAHATLIĞI İÇİN ÇİN’DEN GELEN TOHUMLAR DURMALI”

Bir diğer fasulye üreticisi Abdurrahman Turgut ise sel öncesinde esnafın 45-50 liraya fasulye aldığını belirterek, “Yağmur yağınca esnaf da fasulyemizi düşürdü. Onlar da fasulyenin Çin’den geldiğini duyunca fiyatlar arttı” dedi. Fasulye düştü. Şu anda 35 liraya kadar çıktı.” Düştü. Çiftçinin rahat etmesi için Çin’den gelen tohumların durması gerekiyor ama durmazsa esnaf çekirdeği 30 liraya düşürecek. Devletin el koyması lazım, bir yere saklamaz ama bizim vermemiz lazım. Aslında buğday ve arpa para kazandırmıyordu. Biliyorsunuz buğday geçen sene 7 liraydı, bu sene 8 lira. Oldu 1 lira fark oldu bunda bir şey yok. Tohumlar çok para ediyordu, sonra Çin’den tohum getirme işi çıktı, fiyatı 30-35 liraya düştü. Esnaf 25 liraya kadar fasulye alıyor. Elimizde bulunan fasulyeler çıkana kadar durdurulmalı ya da Çin “Türkiye’den gelen tohumlara vergiyi artırmaları lazım, yapacak başka bir şey yok” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu