Haber

Kemeraltı yangına da dayanıklı hale geliyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi, her gün binlerce vatandaşın ziyaret ettiği Tarihi Kemeraltı Çarşısı’nda çıkabilecek yangınlara hızlı bir şekilde müdahale etmek amacıyla 12 noktaya yangın dolapları yerleştirdi ve esnafa yangın eğitimleri verdi. Çarşı esnafı itfaiye gruplarından aldıkları eğitim sayesinde yangına karşı donanımlı hale geldi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü, insan yoğunluğu ve sokakların dar olması nedeniyle olası yangınlara müdahalede vakit kaybetmemek amacıyla Kemeraltı’nda özel önlem aldı. İZSU Genel Müdürlüğü iş birliğiyle Kemeraltı altyapı yenileme çalışmaları kapsamında itfaiye ekiplerine su sağlayan hidrantlar yer üstüne alındı. Bölgede 12 kritik noktaya 50 metrelik kauçuk sert plastik hortumun ve uzak bölgelere yönelik 4 adet 25 metrelik bez hortumun bulunduğu yangın dolapları yerleştirildi ve esnafa yangına müdahale eğitimi verildi.

“Esnaf yangının büyümesini engelleyecek”

İtfaiye Eğitim Şube Müdürlüğü tarafından verilen eğitimlerde, yangın dolaplarında bulunan yangın söndürme cihazlarının kullanımı esnaflara uygulamalı olarak anlatıldı. Çarşı esnafı arasından bölge yöneticileri belirlendi. Yangın durumunda bu kişiler öncelikle kendilerine verilen şifreyi girerek dolaplardaki hortumlarla yangına müdahale edeceklerdir. Yangın dolaplarını Selçuk Sevecence ve Alaçatı’nın ardından Kemeraltı’na da yerleştirdiklerini belirten İtfaiye Şube Müdürü İsmail Derse, “Buradaki tehlikeleri ve riskleri gördük ve bunlara önlem almak istedik. Esnaflarımıza da eğitim verdik. Olası bir yangın durumunda esnafın öncelikle 112 Acil Çağrı Merkezini araması gerekiyor. Daha sonra esnaf ‘Yangın var’ diye bağırarak herkesi uyaracak. Varsa alarm butonuna basacak ve en yakın yangın söndürücü ile yangına müdahale edecektir. Veya yangın dolabındaki malzemelere müdahale edecek. Yangının büyümesinin önüne geçilecek” dedi.

“Çok verimli bir çalışmaydı”

Kemeraltı Esnaf Derneği Lideri Semih Girgin de İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bu adımı atmasından büyük memnuniyet duyduklarını vurguladı. Girgin, “Her şeyi devletten, belediyeden bekleme dönemi artık bitti. Herkes kendi sokağına ve yaşadığı bölgeye sahip çıkmalı. “Çok verimli bir çalışmaydı” dedi.

“İlk yardım açısından büyük önem taşıyor.”

Daha önce yangına müdahale konusunda herhangi bir eğitim almadığını belirten esnaf Serkan Baltacı, şunları söyledi: “Bu dolaplar iş yerlerimiz ve kendi can güvenliğimiz açısından ve profesyonel ekip gelmeden ilk yardım açısından büyük önem taşıyor. Bence çok güzel bir çalışmaydı. Aldığımız eğitimle yangın söndürücülerin nasıl kullanılacağını öğrendik. Umarım böyle bir sorunla karşılaşmayız. “Fakat eğer bir gün birbirimizle karşılaşırsak, artık bu konuda bilgimiz var” dedi.

“Yangına müdahale konusunda bilgim yoktu”

Kemeraltı esnafı Mehmet Özgönül, yangın ve yanıcı maddeler konusunda temel bilgisinin olmadığını belirterek, “Geçen yaz Çeşme’de bir araç yandı ve yangın yeni başlamasına rağmen ben dahil hiç kimse söndüremedi. Söndüremediğiniz için orman da yandı. Çok üzülmüştüm. Bu nedenle eğitime özellikle katılmak istedim. Tekrar böyle bir durum olursa bilgi almak ve faydalı olmak istedim. “İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

“İşyerinde yangın söndürücüyü nasıl kullanacağımızı bilmiyorduk.”

Esnaflardan Tuncay Ekici ise 54 yaşında olduğunu ve hayatında ilk kez böyle bir eğitim aldığını belirterek, “32 yıldır aynı dükkanda esnaflık yapıyorum. Yangın söndürücümüz var. Sürekli bakıyoruz ama nasıl kullanacağımızı bilmiyorduk. Bugün bu yangın söndürücünün nasıl kullanılacağını öğrendik. Yangın durumunda ilk olarak ne yapmamız gerektiğini öğrendik. Yangın çıktığında hiçbir şey bilmeden müdahale etmeye çalışıyorduk. Bunun ne kadar tehlikeli olduğunu öğrendik. “Aldığımız bu eğitim tüm hayatımız boyunca çok faydalı oldu” dedi.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu