Ekonomi

Norveç Varlık Fonu’ndan 164 milyar dolarlık rekor kayıp

Dünyanın önde gelen devlet servet fonlarından biri olan Norveç Varlık Fonu, Rusya-Ukrayna savaşı ve piyasalarda dalgalanmaya neden olan yüksek enflasyon nedeniyle geçen yıl 1 trilyon 637 milyar Norveç kronu (164,4 milyar dolar) yatırım zararı açıklamıştı.

Norveç Varlık Fonu’ndan yapılan açıklamada, fonun 2022 yılındaki yatırım kaybının yüzde 14,1 olduğu ve bunun 1 trilyon 637 milyar Norveç kronuna (164,4 milyar dolar) karşılık geldiği belirtildi.

Söz konusu yatırım kaybının, fonun 2008 mali krizinden bu yana en büyük kaybı olması dikkat çekti. 2008 yılında fonun kaybı 633 milyar Norveç kronu olarak kaydedildi.

Fonun Yatırım İdaresi Başkanı Nicolai Tangen, piyasaların Rusya-Ukrayna savaşı, yüksek enflasyon ve artan faiz oranlarından etkilendiğini belirtti.

Tangen, “Bu hem borsayı hem de tahvil piyasasını aynı anda etkiledi. Bu çok sıra dışı bir durumdu. Hisse senedi piyasasındaki enerji hariç tüm sektörlerin getirisi negatif oldu” dedi Tangen. sözünü kullandı.

Norveç Varlık Fonu, 1990 yılından bu yana ülkenin petrol ve doğal gaz üretiminin geri dönüşü ile yabancı hisse senetleri, tahviller ve emlak piyasalarına yatırım yapmaktadır. Norveç hükümeti, fon gelirlerinin çok azını kullanabilir, geri kalanı gelecek nesiller için biriktirilir. .

Fonun Norveç hariç 70 ülkede yatırımı ve 9 bin 338’den fazla şirketi bulunurken, dünya borsalarında yüzde 1,3 oranında hisseye sahip. Fon, son yıllarda yenilenebilir enerji projelerine büyük yatırımlar yapıyor.

Fonun piyasa değeri 31 Aralık 2022 prestiji ile 12 trilyon 429 milyar Norveç kronu (1 trilyon 240 milyar dolar) oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu