Haber

Bakan Fidan: “Yunanistan ile ilişkilerimizi her alanda ortak çıkarlar temelinde geliştirmeye hazırız”

Bakan Fidan: “Yunanistan ile ilişkilerimizi her alanda ortak çıkarlar temelinde geliştirmeye hazırız”

ANKARA – Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, “Komşumuz Yunanistan ile diyaloğumuzu önkoşulsuz sürdürmeye, ilişkilerimizi her alanda ortak çıkarlar temelinde geliştirmeye hazırız. Sorunlarımızı uluslararası temelde çözebiliriz” dedi. Hukuk, karşılıklı hak ve çıkarlara saygı çerçevesinde.”

Bakan Fidan, Yunan mevkidaşı Yorgo Gerapetritis ile görüştü. Toplantının ardından ortak basın toplantısı düzenlendi.

Yunanistan ile ilişkilerde yeni ve olumlu bir döneme girildiğinin altını çizen Bakan Fidan, “Geçtiğimiz temmuz ayında yapılan NATO zirvesinde Cumhurbaşkanımız ve Yunanistan Başbakanımız bir araya gelerek konuyu farklı bir bakış açısıyla çözme konusunda mutabakata vardılar, Dışişleri Bakanlarını görevlendirdiler. Biz de o gün liderlerimizin görüştüğü konuların takipçisi olduk. İlişkilerimizi kapsamlı bir şekilde gözden geçirdik. Önümüzdeki aylara ilişkin yol haritamızı inceledik. İki hafta sonra Cumhurbaşkanımız, ve Yunanistan Başbakanı New York Ekim ayında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda bir araya gelecekler. Ekim ayında Yunanistan’da Bakan Yardımcılarımız düzeyinde siyasi istişareler ve ortak eylem planı toplantıları yapılacak. Güven artırıcı tedbirler ve istişare toplantıları da gerçekleştirilecek. Önümüzdeki dönemde de gündemimizde yer alıyor. Yıl sonunda üst düzey işbirliği kurulunun 5’inci toplantısını başkanlarımızın başkanlığında Selanik’te yapmayı öngörüyoruz” dedi.

Diyalog kanallarının ve üst düzey temasların canlanmasının olumlu bir gelişme olduğuna işaret eden Bakan Fidan, “Meslektaşımla bunu sürdürme yönündeki ortak irademizi teyit ettik. İki ülke arasında yapıcı diyalogla sorunların çözüleceğini yineledik. Komşularımız ve müttefiklerimiz. Sorunlarımızı Ege ve Doğu Akdeniz bağlamında kapsamlı bir şekilde değerlendirdik. Ege’de fikir ayrılıklarımız var. Geçmişte bu sorunlarla uğraşırdık. Sürecin yeniden başlamasına odaklandık. Önümüzdeki dönemde konuların analizine yeni yaklaşımlar getirmek konusunda mutabakata vardık. Doğu Akdeniz bağlamında Türkiye her zaman adil paylaşım unsurunu savundu. Kıbrıs sorununu da meslektaşımla konuştuk. Görüş alışverişinde bulunduk. Kıbrıs sorununun analizi ortadadır. Biz ilin garantör ülkesi olarak bu konuyu görüşmeye devam edeceğiz” dedi.

FETÖ, PKK ve DHKP-C gibi terör örgütleriyle mücadelede Yunanistan’dan etkin işbirliği görmeyi beklediklerini belirten Bakan Fidan, “Yasadışı göç konusu rekabet değil, işbirliği alanı olmalıdır. Ege’de daha fazla can kaybı görmek istemiyorum.” verilmiş.

Bugün bölgesel konuların da ele alındığını kaydeden Bakan Fidan, “Komşumuz Yunanistan ile diyaloğumuzu önkoşulsuz sürdürmeye ve ilişkilerimizi her alanda ortak çıkarlar temelinde geliştirmeye hazırız. Sorunlarımızı sahada çözebiliriz.” Uluslararası hukuk esasına göre, karşılıklı hak ve çıkarlara saygı çerçevesinde. Bir kez de sevgili Yorgo’ya ziyaretinden dolayı teşekkür ediyorum.” dedi.

Toplantıda konuşan Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgo Gerapetritis, “Sorunlarımızı ve görüş farklılıklarımızı özellikle Birleşmiş Milletler unsurları, uluslararası hukuka saygı ve ülkelerimiz arasındaki dostane çıkarlar çerçevesinde çözebileceğimizi düşünüyorum. birlikte yaşamayı başarabiliyorlar.”Son yıllardaki deneyim bize dış krizlerin artık bir istisna olmadığını gösterdi. Günümüz artık sıradanlaştı” dedi.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgo Gerapetritis, ikili ilişkilerin de ele alındığını belirterek, “Her iki ülkeyi ilgilendiren bölgesel konuları görüşme fırsatı bulduk. Vilnius’ta yapılan toplantıda iki ülke liderleri, yeniden başlanması için yeni bir girişimde bulundu. İki ülke arasındaki iş birliğine yeni bir amaç belirlediler. “Bu çerçevede dışişleri bakanlarına bir misyon verdiler. Öncelikle iki bakan olarak iki ülke arasındaki görüş farklılıklarını ortadan kaldırmak için neler yapabileceğimizi tartışacağız” dedi.

Tartışılan yol haritası hakkında bilgi veren Gerapetritis, “Birincisi siyasi görüşmelerin düzeyi. İkinci adımda inanç artırıcı tedbirler konusu var. Güven artırıcı tedbirlere ilişkin görüşmeler yakında başlayacak. Üçüncüsü de anlaştık.” Pozitif gündemin devamı yönünde.”

7 yıl sonra, bu yıl bitmeden Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi Toplantısı’nın yapılacağının altını çizen Gerapetritis, bu toplantıya çeşitli alanlardan ilgili yetkili bakanların katılacağını duyurdu.

Kıbrıs konusunda görüşlerinin bilindiğini belirten Gerapetritis, “Burada asıl sorun müzakerelerin bir an önce başlamasıdır. Türkiye’nin Avrupa Birliği yönelimi konusunda Yunanistan uzun süredir Türkiye’nin AB yönelimini desteklemektedir. Bunu yaparken de; Türkiye’nin AB kriterlerini yerine getirmesi şartı bu temeli sağlıyor” dedi.

dereli-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

- -
Başa dön tuşu